Miesiąc: Maj 2019

Trzymam za nich kciuki

Mój ulubiony start-up i mój ulubiony prowadzący jednocześnie!

Czytaj dalej ›

Polityka prywatności

Administrator Danych Osobowych

Strona zByka.pl należy do Przemysław Barankiewicz Wiedza-Inwestycje-Etyka z siedzibą przy ul. Spacerowej 10 lok. 14 w Warszawie. Firma jest również Administratorem strony i Administratorem Danych Osobowych.

Administrator Danych Osobowych informuje, że nie powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych i samodzielnie wykonuje obowiązki wynikające z ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2016, poz. 922, dalej jako „UODO”).

Strony nie umożliwiają rejestracji Użytkownika. Jedyne dostępne formularze pozwalają na komentowanie wpisów i zapis do newslettera.

Strony są zabezpieczone protokołem SSL.

Zakres przetwarzania danych osobowych

Dane osobowe są gromadzone w celu:

  • zapewnienia poprawnego funkcjonowania stron,
  • analityki korzystania z serwisów,
  • tworzenia wewnętrznych raportów i analiz,
  • działań remarketingowych,
  • publikowania komentarzy Użytkowników,
  • wysyłki newsletterów i informacji handlowych.
  1. Udostępnienie danych osobowych jest dobrowolne, ale konieczne do korzystania z serwisu w zakresie danych funkcji.
  2. Użytkownik ma prawo wglądu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i ich usunięcia.

Dane zbierane automatycznie

Wizyta użytkownika na stronach powoduje rejestrację jego adresu IP, rodzaj systemu operacyjnego, nazwę ISP, rodzaj przeglądarki. Strony zbierają również dane poprzez: Google Tag Manager, Google Analytics, Google Ads, pixel Facebooka. Dane takie, jak adres IP mogą być upublicznione przy komentarzach użytkowników.

Zapis na newsletter

Podając swój adres e-mail podany w czasie zapisu na newsletter i klikając link aktywacyjny wysłany w wiadomości e-mail wyrażasz zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres email informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Przemysław Barankiewicz Wiedza-Inwestycje-Etyka, ul. Spacerowa 10 lok. 14, 00-592 Warszawa, NIP: 547-191-54-62.

Podanie adresu e-mail jest dobrowolne, ale bez niego nie będziemy mogli przesyłać Ci informacji. Będziemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej: RODO) w celu przekazywania Ci newsletterów i prowadzenia przez nas działań marketingowych.

Twoje dane osobowe mogą być przekazywane naszym pracownikom lub współpracownikom w celu poprawnej realizacji wysyłek. Masz prawo do żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania oraz do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także przysługuje Ci prawo do przenoszenia danych. Masz również prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem, a także masz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, czyli Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Masz również możliwość skontaktowania się z nami w celu uzyskania informacji o przetwarzaniu Twoich danych osobowych pod adresem mailowym: przemek@zbyka.pl. Twoje dane osobowe będą przechowywane do czasu odwołania zgody na przetwarzanie danych w celach marketingowych.​​​​​​​

Zmiana polityki prywatności

Administrator zastrzega sobie prawo do zmiany polityki prywatności.

Kontakt

W razie pytań dotyczących polityki prywatności należy kontaktować się pod adresem przemek@zbyka.pl.

Przemysław Barankiewicz Wiedza-Inwestycje-Etyka

I Ty możesz zostać orłem inwestowania!

…o ile tylko jedziesz na konferencję Wall Street 23  do Karpacza. Ja w konkursie Orlenu wygrać nie mogę 🙁 Czytaj dalej ›

Czym żyją studenci?

Chyba nie jest źle, skoro na wydziale HISTORII Uniwersytetu Warszawskiego, nawet w toalecie studenci żyją ekonomią.

Co robiłem na wydziale historii? Dzień po tym, jak rząd zaskarżył Dyrektywę o ochronie praw autorskich (którą na potrzeby polityczne, określa mianem #acta2), brałem udział w konferencji na temat tych praw. Z tego co się dowiedziałem, publikując powyższe zdjęcie, żadnego prawa autorskiego nie naruszyłem 🙂

Do oszczędzania trzeba nas zmusić

Szukając argumentów za programem PPK wystarczy sięgnąć do świetnych badań Finansowy Barometr ING (polecam wszystkie na stronie banku). Nie lubimy oszczędzać. Wolimy wydawać i pod tym względem (przynajmniej w deklaracjach) nie mamy sobie równych. Zresztą, zobaczcie sami:

źródło: Finansowy barometr ING

Czytaj dalej ›

Co kręci finansową profesję

#Disrupt19 – ten hashtag mówi wiele o tematyce tegorocznej CFA Institute Annual Conference, najważniejszego wydarzenia w świecie zarządzania inwestycjami. Wnioski? Zebrałem subiektywne. Nie wszystkim uczestnikom londyńskiego eventu się spodobają.

Czytaj dalej ›

Finanse osobiste na maturze

Tylko za 1 punkt, ale są! Proste, ale 20% moich obserwatorów na Twitterze zaznaczyło złą odpowiedź 😉

Etyka dla studentów

Zamiast narzekać, trzeba działać. W CFA Society Poland odpaliliśmy zatem konkurs dla studentów CFA Ethics Challenge. 16 zespołów z 10 uczelni pochyli się nad naprawdę ciekawym case study (prawie wziętym z życia). Powodzenia!

Copyright © 2020 zByka.pl

Theme by Anders NorenUp ↑